Timell i allmännyttan

Det råder renoveringsfeber i Sverige. Det finns flera tv-program och tidningar om hur man bygger om och renoverar själv, och arbetena har också fått en rejäl skjuts av ROT-avdraget. Men till största delen gäller detta enbart den som äger sin bostad. Bor man i hyresrätt finns det dock fortfarande saker man kan göra.

Att hyra sin bostad har enligt många flera fördelar: man måste inte skuldsätta sig, och om någonting går sönder kontaktar man värden. Den största nackdelen, å andra sidan, skulle många säga är att den som inte äger sin bostad inte kan göra om den: sätta upp kakel, byta ut vitvarorna, eller slå ut en vägg.

Att slå ut en vägg är inte tillåtet när man bor i hyresrätt, och det förvånar nog inte heller någon att det är så. Däremot får man faktiskt göra mer än vad de flesta tror även när man bor i hyresrätt. Man bör dock kontrollera med värden, eftersom olika bostadsbolag har olika regler. Läs också hyreskontraktet en extra gång.

Vad får man göra?

Det är tillåtet att borra i väggarna för att sätta upp hyllor, vägglampor och annat, men man bör använda sitt sunda förnuft. Det förutsätts att det finns en gräns för hur mycket det är rimligt att borra i väggarna, men var denna gräns går beror på flera saker, bl.a. lägenhetens storlek och ålder. Det är tillåtet att borra även i badrumsväggar, men om dessa är kaklade bör man borra i fogarna, samt fuktspärra borrhålen.

Det är även tillåtet att sätta upp kakel, i både kök och badrum, men man bör inhämta värdens tillåtelse innan man gör en så genomgripande förändring av lägenheten. I köket är det också tillåtet att byta ut skåpluckorna, och också vitvarorna. Däremot är det inte tillåtet att montera en ny köksfläkt, eller att byta ut köksinredningen. Det är heller inte värdens ansvar att sköta underhåll av vitvaror som hyresgästen har bytt ut själv.

Om man bor i en lägenhet med slitna trägolv kan det vara frestande att slipa om dm på egen hand. Men detta är inte tillåtet. Däremot är det tillåtet att lägga in en heltäckningsmatta. Detta kan alltså vara ett alternativ om man vill slippa se slitaget på golvet.

Om man gör arbeten av detta slag själv i sin lägenhet kan det göra att lägenhetens standard höjs. Värden får dock inte höja hyresgästens hyra som en följd av detta.