Spara energi i hemmet

Det finns mycket att tänka på när man är husägare. Något som många kanske inte tänker på är hur mycket energi det görs av med i ett hushåll. Men använder man sig bara av några knep kan man minska energiförbrukningen och spara både på ekonomin och på miljön.

962966-socket

Tonåringar anser att det är dem som slösar mest el i hushållet, enligt en enkät som Svenska Dagbladet skriver om. 60 procent av de ungdomar som svarade på enkäten tyckte att det var de och deras syskon som använder mest el. Nästan hälften av alla föräldrar som svarade på enkäten tyckte samma sak. Det värsta slöseriet med el var när tonåringarna duschade för länge. Bor man alltså i en familj med tonåringar, kan man få dem att försöka slösa mindre el.

Behåll värmen i huset

Det finns en rad olika saker man kan göra för att slösa mindre energi. Bland annat kan man se till att behålla värmen i huset, eftersom att mest energi går åt till den. Detta kan man göra bland annat genom att fälla ner persiennerna på natten. Man kan även sänka temperaturen inomhus och sänka värmen ännu mer i rum som man inte använder. Man kan även täta ytterdörrar och fönster. Är fönster och dörrar gamla kan de släppa ut en del värme och få in kyla utifrån. Då kan det vara dags att byta ut dem med hjälp av till exempel fonsterexperterna.se. För att läsa mer om företaget kan man antingen besöka deras hemsida eller deras Facebook.

Förutom att spara värme i huset finns en rad andra enkla lösningar för att inte göra av med lika mycket energi. På Dagens Nyheter kan man läsa att teven till exempel gör av med mindre el om man dämpar belysningen i rummet. Att tillaga mat i mikron kan även vara energieffektivt, men bara om det ska lagas upp till tre portioner.