Skadedjur i hemmet

Att ha objudna gäster i form av skadedjur i ditt hem är absolut inget ovanligt. Läs mer om olika skadedjur här!

Skadedjur behöver inte nödvändigtvis göra så mycket skada; det beror mycket på vad det är för något djur du fått in i bostaden. Dock kan det kännas irriterande att ha att göra med den här typen av gäster. Det finns flera olika varianter av skadedjur som kan tänkas husera hemma hos dig och här ska vi gå igenom några av de vanligast förekommande, vilka är:

  • Silverfiskar
  • Spindlar
  • Möss
  • Mal

En bra metod är att använda sig av rödceder, som finns både som träbitar och som spray. Detta kan man ha till exempel i garderoben för att skadedjur inte ska vilja ta sig dit och lägga ägg.

Silverfiskar

Silverfiskar tillhör de allra vanligaste skadedjuren som finns i våra hem. Det är ganska små och snabba djur som söker sig dit det är mörkt och lite fuktigt. De kan hitta in till bostaden genom avlopp eller något som enkelt som en öppen dörr. Silverfiskarna är helt ofarliga, men det finns anledning att misstänka fuktskada när de påträffas. Har du ett hus med källare är det dock ganska vanligt att de söker sig dit ändå, då källare ofta är lite fuktiga (och mörka) i sig. Det finns några olika knep för att göra sig av med silverfiskar.

Spindlar

Spindlar utgör heller ingen fara i vårt land, men skulle du ha mängder av dessa snabbfotade insekter i ditt hus är detta förstås inte så trevligt. Att få bort spindlar är dock inte så lätt. Det bästa sättet är att hålla utrymmena torra och rena.

Möss och övriga gnagare

En del tycker att möss och andra gnagare är söta djur, men faktum är att de kan ställa till med ganska mycket ofog. De kan bland annat ge sig på livsmedel och gnaga sönder elkablar mm. Möss kommer ofta in i bostäderna när det börjar bli lite kyligt ute och inte sällan hamnar de i vindsutrymmen. När de finns i huset brukar det gå att höra skrapande ljud under stunder när det för övrigt är ganska tyst. Ofta hittas också spillning där de vistats. För att bli av med dina möss placerar du antingen ut ”klassiska” musfällor, eller fällor som först laddats med gift.