Ska ni bli sambos? Missa inte samboavtalet

När alla möbler är köpta, alla tavlor har hängts upp och den nya spännande tiden har passerat kan vardagen ta över. Det är först då en vet om det samboliv som testas kommer att fungera. Är du medveten om hur framtiden kan komma att se ut om du och din sambo separerar? Få par som flyttar ihop upprättar ett samboavtal och när kärleken tar slut och ägodelar ska delas upp kan den som investerat mest i förhållandet också bli den som förlorar mest. 

Nästan fyra av fem sambopar i Sverige saknar ett samboavtal. Det innebär att majoriteten av landets turturduvor riskerar stora ekonomiska bekymmer om kärleken någon dag skulle vissna. Aftonbladet

 

Att upprätta ett samboavtal kan kännas tradigt och trist när man som nyförälskade väljer att ta steget och bo tillsammans men i längden är det mycket lönsamt. Men självklart är det främst viktigt att ta reda på vad som faktiskt gäller när man blir sambos.

Kommunikation underlättar för ett bra samboförhållande

913041-various-signs-hands-and-palmsUtöver att ordna med ett bra samboavtal kan det vara bra att gemensamt prata igenom de regler man ska ha för det gemensamma boendet. Saker som att diska eller städa kan vara stora orsaker till att ett förhållande blir skadat, men genom kommunikation kommer ni kunna undvika eventuella diskussioner. Andra saker att diskutera innan inflytt är till exempel vad ni ska ha för stil i lägenheten, vad ni gillar för möbler och vad som gäller vid besök.

Tre punkter om att bli sambo och samboavtal:

  • Vad är sambolagen:  Sambolagen är någonting som per automatik införs när ett par flyttar ihop. Lagen gäller när man har gemensamt håshåll och inte för saker som används gemensamt så som bilar, båtar eller fritidshus. Källa.
  • När ett samboförhållande uppför: Om två sambos väljer att separera kommer lägenheten falla till den som bäst behöver bostaden.
  • Vad gör samboavtalet? Med ett samboavtal kan man själv bestämma vad som händer med bostaden efter en eventuell separation eller om det händer någonting med en av parterna.