Sjusovare ökar risk för stroke

Sömn. Ett grundläggande behov vi alla människor behöver för att leva så tillfredsställande liv som möjligt är en bra portion av sömn. Men, att få för mycket av det goda är aldrig bra och när det kommer till sömn kan det resultera i ökad strokerisk. 
Enligt dagens medicin kan man ta del av en artikel som redovisar en stor undersökning som gjorts på 9692 personer i några år där personerna var 42 – 81 år gamla. Vad man då kunde se var att 346 av dessa hade drabbats av stroke. det var deltagarna själva som angav hur länge de brukade sova:

  • under fyra timmar
  • mellan fyra till sex timmar
  • mellan sex och åtta timmar
  • mellan åtta till tio timmar
  • mer än tio timmar.

Vad som var både slående och skrämmande var att de som angav att de sov runt åtta timmar hade 45 % större chans till att drabbas av en stroke, vilket är ganska oroväckande om man själv börjar fundera på hur mycket man sover. Vi lovar att efter du läst klart denna artikel så kommer du inte se på snozning på samma sätt utan flyga upp ur sängen. Dock handlar det om flera år av samma mönster och att man redan kan bära på något eller ha större ärftliga chanser till att få stroke eller annan sjukdom.

Markör för ohälsa

När det kommer till för många timmars sömn så brukar läkare säga att det är en markör för ohälsa och ofta är det inte sömnen i sig som gör att man får stroke utan något bakomliggande, vilket betyder att man ska  ställa sig frågan hur man mår om man måste sova många timmar. Dock måste man självklart väga in vilket typ av liv man lever. Om man har ett stressigt jobb och är uppe sent så blir det att man sover fler timmar och verkligen behöver sömn för att återhämta sig. Vad mans ska tänka är balans: det är inte bra med för mycket sömn, men det är heller inte bra med för lite sömn.

Finn din sömnbalans

623033-large-man-snoringDet är otroligt viktigt att ha en säng som är bekväm och ha ett sovrum med de bästa förutsättningarna för sömn. Ta en titt på möbler från Sleepo för att kunna få en känsla av vad som kan passa i just ditt sovrum. För då alla människor är olika individer och lever olika liv gäller det att man själv ska finna en balans som man känner är rätt för sig själv. Genom att lyssna till sitt eget välbefinnande så finner man svaren. Ta bara när man är sjuk och lite vissen, då är sömn det bästa botemedlet till att bli frisk. Detta då ett protein som finns i hjärnan hjälper till att bryta ner förkylningen medan man sover. Men när man anser sig må bra så ska man även ha orken att gå upp på morgnarna. Har man inte det bör man ställa sig frågan varför och förekomma sin sjukdom än att den ska komma och klubba ner en.