Så fungerar luftvärmepumpen

luftvärmepump
Bilden är lånad från 20grader.se

Att låta installera en luftvärmepump är ett effektivt sätt att få ned uppvärmningskostnaden. Hur fungerar då en luftvärmepump och varför är det en så bra energikälla? Läs mer om det här!

Som de flesta fastighetsägare upptäckt blir det dyrt att hålla fast vid gamla uppvärmningsmetoder, såsom element och oljepannor. Ett mycket bättre alternativ är en luftvärmepump, som omedelbart ger en lägre energiförbrukning till en relativt blygsam anskaffningskostnad. Luftvärmepumpar finns i en rad olika utföranden och storlekar, som väljs baserat på hur behovet ser ut avseende boyta och planlösning m.m. Ett exempel är Panasonic HZ25TKE från 20grader.se, som är en högkvalitativ produkt. Här nedan ska vi kort beskriva hur en luftvärmepump fungerar. Läs en bra guide för tips i Expressen.

Överföring av värme

Principen bakom en luftvärmepump är egentligen inte så komplicerad. Själva installationen består av en inomhusdel och en utomhusdel. Utomhusdelen arbetar med att ta upp luft utifrån och överför denna till inomhusdelen, där den sedan värms upp. Luftvärmepumpen gör dock mer än att bara konvertera luft till värme; den renar dessutom luften för att klimatet inomhus ska bli bättre. Många använder sin luftvärmepump som enda värmekälla i bostaden, medan andra har den som komplement till något annat. Inte sällan installeras en värmepump per våningsplan. Ytterligare en bonus med luftvärmepumpen är den inbyggda invertern, som ger skön luftkonditionering under den varma årstiden genom konvertering till kall luft.

Under den ovanligt varma sommaren 2018 fick, som GP skriver:

”många upp ögonen för en mer långsiktig lösning – nämligen att låta installera en svalkande värmepump”

Många pumpar erbjuder också avfuktare.

Det som gör luftvärmepumpen till en hållbar värmekälla är förstås återanvändningen av luft, något som blir till en naturlig del av kretsloppet.