Renovera själv – att tänka på!

Om du har planerat att renovera ditt hus eller din lägenhet inom kort finns det en del saker som är viktiga att ha koll på. Det finns mycket som man faktiskt kan göra själv, oavsett om man tycker sig vara en händig person eller inte. Men vissa saker måste man faktiskt lämna åt proffs och yrkesmän, så var inte heller för kaxig. Det viktigaste är bland annat att se till att bygget flyter på och att inte ta sig an ett projekt som inte kommer slutföras.

målar vitt renovering

Under sommaren är det många som har längre ledighet än vanligt och bestämmer sig för att renovera i hemmet eller kanske på sommarstället. Enligt en artikel i Svenska Dagbladet finns det fem saker man ska tänka på innan man drar igång med renoveringen. Den första handlar om tid, ska man anlita en hantverkare som hjälp eller göra allt själv? Om projektet är stort är det lätt att det slutar i kaos om man inte tar in ett par extra händer. Det andra är att man bör fundera över vilken svårighetsgrad som bygget har, kommer man att klara av det? Det tredje som man bör tänka på handlar om pengar. Att anlita hantverkare är dyrt så att göra så mycket som möjligt själv är smart, men vissa saker som el- och vattenjobb, ska man faktiskt anlita yrkesmän till. Annars kan det bli dyrt i efterhand. Det fjärde som bör funderas över är huruvida man måste göra allt jobb själv eller inte, ibland är det svårt att få tag i en ledig hantverkare. Sist men inte minst är det bra om man tycker det är kul att renovera, annars kanske man inte ska ta sig an något sådant överhuvudtaget.

bygge cirkelsågRenoveringstips som räddar bygget

Om man ska göra något själv så spelar såklart kunskap, efterforskning och tålamod en stor roll. Men att ha rätt verktyg är också avgörande för hur byggnadsprocessen går och blir. Med Hitachi-verktyg av hög kvalitet från maskinspecialisten.com förebyggs snedsteg, svordomar och skador på material. Det blir mycket enklare och roligare att arbeta helt enkelt. Andra tips kring renovering hemma har Anders Öfvergård, känd som Arga Snickaren i TV4. Han menar på att det är superviktigt att inte överskatta sin förmåga, att ta tag i de problem man stöter på och inte skjuta upp dem samt att inte bara göra något halvfärdigt. Det är viktigt att ha en rimlig budget och tidsplan, många gör misstaget att de tror att tiden ska räcka till mer än vad det gör. Att renovera tar tid, och så fort något inte går enligt tidsplan så saktar bygget ner. Därför är det bra att sätta planen med lite marginaler som backup. Det är också bra för en själv att inte förvandla hela semestern till ett arbetsläger. Ta ledigt lite då och då, det bör också finnas med i tidsplanen. I en artikel från Sveriges Radio kan man läsa om Per Starrin, också kallad nya Arga Snickaren, och hans tips kring en lyckad semesterrenovering. Han säger bland annat att det är smart att skriva listor på vad som ska göras och hålla sig till dem. Han uttrycker även att det är viktigt att också njuta, så av med tröjan och njut av sommarens värme under arbetets gång.