Lyft bostaden med små medel

Det finns mycket som man kan göra med sin bostad för att få den att kännas helt ny: måla om, tapetsera om, byta ut köksinredningen, m.m. Men allt detta kräver mycket tid och energi. Om man inte har det kan man ändå förändra sin bostad, med flera små projekt istället för ett stort.

Det kan finnas flera anledningar till att man inte kan sätta igång ett stort projekt i hemmet. En av de vanligaste anledningarna stavas småbarn. Men det kan även bero på tidsbrist eller trångboddhet. Även under dessa omständigheter kan man uppnå stora förändringar genom att genomföra flera små projekt, ett i taget. Till slut kommer det att kännas som om man uppnått minst lika mycket som om man hade genomfört ett jätteprojekt, och detta med en bråkdel av ansträngningen.

Vad kan man då genomföra? Ja, nästan vad som helst egentligen. Här kommer några förslag.

Fönster och dörrar

Har man en riktigt fin utsikt från ett av sina fönster vill man kanske rama in den. Måla insidan av fönstret, och eventuellt också karmen, i en fin färg. Fönster är för det mesta vita, men det finns egentligen ingenting som säger att de måste vara det.

Det går också att föra detsamma med dörrkarmar och trösklar, och naturligtvis med själva dörren också. Om detta känns som ett för stort projekt: måla dörrens sida, alltså den som inte syns när dörren är stängd. Det tar inte lång tid, och blir ett lyft i sig, framför allt om det rör sig om en gammal, fin dörr.

På väggen

Man kan göra mycket med en vägg, utan att gå så långt som att måla om eller tapetsera den. Till att börja med kan man måla listerna i en ny färg, det kanske räcker. Våga tänka lite utanför boxen när det kommer till färg, det är inte svårt att göra om det om resultatet inte blir så bra.

Har man en vägg med en fin färg, men vill att något mer ska hända på den, kan man köpa dekorationsplast och klippa ut små figurer som man klistrar upp på väggen. Man behöver inte slutföra hela arbetet på en gång, utan kan ta det lite när andan faller på. Det behöver inte vara avancerade figurer – det räcker långt med enkla, geometriska mönster.

Vill man ha ett större mönster kan man måla direkt på väggen, och använda maskeringstejp för att få räta linjer och snygga vinklar. Resultatet kan blir riktigt häftigt.