Lyckas med ditt husköp

De allra flesta drömmer om att någon gång ha möjlighet att köpa ett hus. Men, det finns en hel del risker och fallgropar att undvika när du ska genomföra ett husköp. Det handlar inte bara om att jakten på ditt drömhus kan vara snårig, utan framför allt vad du måste ha i åtanke när du har hittat ett hus som du verkligen vill köpa.

För att undvika att du köper ett hus som grisen i säcken är det viktigt att genomföra minst en utförlig besiktning av huset innan du genomför ett husköp. Annars är risken stor att du åker på otrevliga överraskningar vid ett senare tillfälle.

Undvik fallgroparna

Det kanske låter självklart, men en av de viktigaste sakerna att hålla koll på vid ett husköp är dels hur grunden ser ut och om det finns några som helst spår av fuktskador i huset. Om du inte har koll på det är risken stor att du måste sanera mögel i ett senare skede, vilket inte är en önskvärd situation. Därför är det väldigt viktigt att dels använda sig av en utomstående expert som kan genomföra en ordentlig och noggrann besiktning samt att själv inspektera huset noga efter tänkbara spår av fuktskador. Väggar kan alltid rivas, planlösningen kan förändras och allt går att tapetsera eller måla om. Däremot går det inte att leva i ett fuktskadat hus, det måste åtgärdas omgående. Det vill säga, det är ett mardrömsscenario att behöva sanera ett nyköpt hus när det du egentligen vill är att flytta in och packa upp.

Det finns förstås en del varningstecken att hålla utkik efter. Dels är det en fördel att vara extra noga med att undersöka hur alla våtutrymmen ser ut, vad är det för material runt omkring som utsätts för fukt. Om du hittar misstänkta fläckar är det bättre att kolla upp dem omgående innan du genomför ett köp.