Köpa & sälja bostad under sommaren

Planerar du att sälja och köpa en ny bostad? Kanske planerar du att köpa din första bostad? Det är förståeligt om det är nervöst, mycket har hänt på bostadsmarknaden och det finns mycket att ha i åtanke innan ett köp görs.

Just eftersom branschen har tvingats förändras så mycket, i och med amorteringskravet som infördes i början17058-street-in-rennes av sommaren, är det extra viktigt att tänka en extra gång innan ett köp görs. Med amorteringskravet behöver du betala mer i månaden på ditt lån, om du har lånat på mer än 70 procent av bostadens värde måste du amortera 2 procent av den summan och handlar det om mer än 50 procent av bostadens värde är det 1 procent det gäller. Denna summa kan bli ganska stor om du inte har en tillräckligt hög kontantinsats (denna måste ligga på minst 15 procent för att köpet över huvud taget ska kunna göras). Ett tips inför köpet är att ta hjälp av en mäklarfirma. Då kan du informera vad det är du söker, hur mycket du kan betala och även fråga alla de saker du undrar, med det sagt rekommenderas att köpa en ny lägenhet genom Mäklarhuset eftersom de vet exakt vad detta innebär.

I och med det nya amorteringskravet har även priserna för bostäder pressats ner, vilket innebär att det kan bli svårt att få den förväntade summan för bostaden. Men det kan också vara sommaren som gör att bostadsmarknaden avvaktar. Kolla med din mäklare vad han eller hon tror och utgå från det. En sak att tänka på är dock att eftersom det nu under sommaren är en ganska stillsam marknad har du inte heller så många konkurrenter oavsett om du ska köpa eller sälja bostad.

Det sista tipset för dig som ska köpa bostad är det som alltid är aktuellt, oavsett hur bostadsmarknaden ser ut och var man planerar att köpa: gå på visningar. Som man skriver i denna artikel från SVD:

Men det allra viktigaste tipset är nog att gå på många visningar. Se till att få slutpriset till exempel som SMS, eller ring mäklaren även om du inte deltog i budgivning – du ska ju lära dig marknaden. Om du lämnar bud, bör du först ha talat med banken och ge dig själv en tydlig gräns så att du vet när en eventuell budgivning går för långt för din ekonomi.