Jobbiga grannar?

17058-street-in-rennesVisst finns det stunder då man verkligen stör sig på sina grannar, framförallt när man bor i lägenhet. Men det finns en hel del smarta inredningsknep för att undvika att hamna i riktiga grannfejder!

Under 2007 började programmet Grannfejden att sändas på TV3 som ett underhållningsprogram där man medlade mellan stridande grannar och försökte lösa deras konflikter. Dock slutade programmet att sändas 2011, men grannfejderna har inte slutat för det. Till exempel har både DT och Helsingborgs Dagblad följt varsin fejd om skällande hundar under snart ett års tid och dessa fejder har verkligen inte klingat ut ännu trots upprepade ingripanden från myndigheterna. Men hur ska man egentligen göra för att hålla sams med grannarna?

Bevara husfriden

Visst kan det vara svårt att komma på rätsida med sina grannar om man stör sig på dem. Till exempel så är det vanligaste klagomålet i lägenhetshus om hur grannen stampar i golvet och har sig men detta problem är faktiskt ett av det enklaste att lösa. Det hela handlar om hur man inreder sitt hem. Ett tips är till exempel att lägga ut mattor på ytor där man ofta promenerar så som i hall och mellan kök, sovrum och vardagsrum för att på så vis dämpa ljudet. Ett annat knep man kan ta till är att få bort det där ekot som ibland finns i kala lägenheter genom att faktiskt sätta upp saker på sina väggar så som tavlor, hänga gardiner vid fönstren och kanske fästa upp en spegel. Dock är det bästa sättet att undvika att komma på kant med sin granne att faktiskt kommunicera med varandra – genom tal och inte via stamp i golvet, knackningar i väggen eller arga lappar i trappuppgången! Och sätt definitivt inte en yxa i grannens dörr som personen i denna artikel gjorde!

Våga vara ärlig

Alla har vi den där grannen vi tycker är lite märklig, och om vi inte har en sådan är det förmodligen vi själva som räknas till den märkliga. Men det viktigaste för att hålla en god ton med sina grannar är att vara ärliga mot varandra. Kommer det för mycket liv från grannens lägenhet under nätterna kan man faktiskt fråga om det eller i alla fall artigt och med ett leende säga att det låter en del hos er på nätterna och att det stör. Men man behöver aldrig vara otrevlig, det räcker gott och väl att vara ärlig!