Husdrömmar

Idag skriver vi ett inlägg om hur husdrömmar kan se väldigt olika ut, och hur detta har förändrats både genom tid och rum men också hur det kan förändras när man som citypar plötsligt får barn och längtar efter det egna huset med trädgård, större ytor och pool. Vi gör en resa från det murriga men glada 1970-talet fram till dagens mer stilrena och ljusa hem, där vi gärna bygger om och renoverar för att hemmet, vår härd, ska passa alla våra behov och önskningar.

Vi drömmer om att ha det perfekta huset med en lummiga stora trädgården, fylld av pilträd och hortensior, grönskande syrén och grusbelagda små gångar mellan bersåer och groddammar. Mitt i allt ska helst en vacker pool finnas, med ljusblått mystiskt vatten, spegelblank yta och i alldeles rätt temperatur.

I HD kan vi läsa om att det är under sommaren som allt fler plockar fram både hammare, såg och målarpensel för att under årets varma månader renovera, rusta och bygga nytt på den plats vi tycker om mest – hemma. Alltifrån kök, sovrum och trädgård görs om och om det inte blir ett uterum med pool från http://www.pahlen.se/ kanske det blir ett ombyggt garage eller ett sprillans, gnistrande fräscht badrum att inviga med badbubblor och jordgubbar när verket står klart. Vi är ju allt bra hemmakära ändå, och inte så konstigt eftersom Sverige halva året är ganska mörkt och kymigt.

Från drömhem till 1970-talets verklighet

bostadNågra som inte har sitt drömhem ännu är de som för närvarande bor i gamla egnahem, från folkhemmens tid, med brunmurriga tapeter, heltäckningsmattor och fotoväggar. Nej vi vill gärna ha det ljust och fräsch just nu, utan en unken luft från en fuktig källare eller möss som springer runt i väggarna. För den som är sugen på att botanisera i denna äldre byggnadsform, med minnen från ett 1900-talssverige stadd i ständig förändring och med målet att alla skulle få hög levnadsstandard, går det väl att besöka utställningar i till exempel Småland, på Kalmar Läns museum.

Några typiska saker som fanns i dessa ”kataloghus” som folk levde i på 1970-talet var:

 • Oranga väggar
 • Fototapet
 • Grågröna ryamattor
 • Brandgul kaffetermos
 • Korsstygnstavlor med alplandskap
 • Tavlor med gråtande barn
 • Askkopp i röd plast på vardagsrumsbordet
 • Rökfärgat innertak och väggar
 • Träpaneltäckta gillestugor
 • Heltäckningsmattor
 • Kulörerna dassgrönt, orange och brunt samt äggskalsblått toalettporslin

heminredning nätetFör en del är drömbostaden en lägenhet i centrala Malmö, på Möllevången där det är kulturtätt och nära till allt man kan önska sig. Högt till tak och vackra parkettgolv är förstås även det något som de allra flesta kan tänka sig leva med. I Sydsvenskan kan vi läsa om hur våra ideal kan förändras och det ganska drastiskt. När ett par som romantiserat det pulserande citylivet plötsligt får barn kanske det visar sig vara väldigt trångt och opraktiskt att bo sådär intryckta i en liten etta mitt i Malmö, utan en endaste gräsplätt för bebisen att leka på eller vistas i. Kanske kommer då drömmen om ett hus med trädgård och eventuellt en pool (i alla fall lite senare när barnet blivit simkunnigt) upp till ytan och snart börjar planeringen, sparandet och längtan till villaförorten.