Vistelsen i sommarstugan är en tid då du ska koppla av och ladda dina batterier. Det är en
plats som du kanske inte spenderar så mycket tid på, sett över ett år, men det är ingen ursäkt till
att lämna miljötänket hemma. Här tipsar vi om saker du kan göra för att göra din vistelse i
sommarstugan mer miljövänlig, allt från de små vardagliga sakerna till större investeringar.
När du köper ny elektronik är det viktigt att du gör dina inköp hos en expert som har ett brett sortiment, och det självklara alternativet för många är förstås Elkatalogen. När du sedan behöver byta ut elektroniken är det bättre att återvinna dem än att låta dem ligga i någon byrå eller låda, de innehåller nämligen värdefulla metaller och annat som är bra om de kommer i omlopp i återvinningen.
Enkla tips för klimatsmart inredning
Visste du att vitvaror sparar energi? På Energimyndigheten bekräftar man att vitvaror som är miljöklassade är bra miljövänliga alternativ för ett hushåll:
Det är energismartare att diska i diskmaskin jämför med för hand. Det beror främst på att det går åt mycket mindre varmt vatten.
Nästa steg är att se över belysningen. Byt ut gamla glödlampor till mer energieffektiva LED, halogen eller lågenergi.
Förutom att de har mindre påverkan på miljön kommer de dessutom att lysa längre.
Det är lätt att bli slarvig med hushållssysslorna när du har semester, men du gör miljön en stor tjänst om du källsorterar allt ditt avfall även när du är i sommarstugan. Så återvinn allt på samma sätt som du gör hemma. Bra kan vara att också över vad du konsumerar under semestern. På sommaren vill vi äta och dricka gott, men i stället för att släpa hem flaskor med bubbelvatten som påverkar miljön negativt, gör ditt eget vatten eller läsk med en sodastreamer.
En annan lyx som många gärna unnar sig är morgontidningen, men måste denna vara i pappersform? Läs tidningen digitalt i stället! Under semestern har du äntligen tid att läsa ordentligt och om du planerar att eftersända tidningen till din sommarstuga, så ska du komma ihåg att det både är bekvämare och mer miljövänligt att gå över till en digital prenumeration. Det sparar på både produktionen av tidningen och utkörningen av den – och du slipper gå upp och gå iväg ut till brevlådan varje morgon.