Fler vill flytta till hus utanför storstan

Många väljer att flytta bort från stan och hitta sitt perfekta hus på landsbygden. Ofta kan man få ett relativt stort hus till en billig penning när man köper något ute på landet. Men det kan ändå tillkomma en del kostnader när man flyttar från lägenhet till villa.

3474800-soltorp-torekallberget

För första gången på väldigt länge är det fler som flyttar till än från glesbygden, skriver Dagens Nyheter. Förra året minskade antalet invånare i de svenska glesbygdskommunerna och det har de gjort i flera decennier. Men förra året var det även fler som flyttade till glesbygden än som flyttade ifrån den. Varför glesbygdskommunerna ändå totalt sett har en negativ befolkningsutveckling är för att det föds färre personer än det dör där. Tittar man tillbaka till 1998 var flyttningsunderskottet på 1 028, nu är det istället ett flyttningsöverskott på 161 flyttningar.

Dyrare boendekostnader

Fler väljer alltså att flytta sig ut till de mindre befolkade områdena. Ska man till exempel flytta från en lägenhet i Malmö ut på landet, kan man ta hjälp av Vikingflytt i Malmö. Det finns dock en del saker man måste tänka på om man ska flytta från en liten lägenhet i stan, till en större villa på landsbygden. Först och främst innebär nästan alltid ett större boende fler kostnader. Läs mer. Även om det kan kosta samma sak att köpa ett stort hus på landsbygden och en lägenhet i en storstad, är driftkostnaderna högre för det större huset.

Kräver underhåll

Man bör även tänka på att hus är lite svårare att underhålla och det behövs en hel del fix och trix. Har man inte dessa hantverkarkunskaper själv, behöver man allt som oftast anlita någon som gör det åt en, skriver man på Föräldrar & Barn. Dessutom får man ofta en tomt på köpet när man flyttar till hus. Det gäller alltså att man har lite kunskap om hur man tar hand om en trädgård också.