Fler vill anlita städhjälp svart

Hemstädning är något som många tar hjälp med och verkligen uppskattar. Men i branschen finns företag som arbetar svart och det är något som bör undvikas. Inte bara för att det är olagligt utan för att det sker helt oskyddat och leder till förlorade skatteintäkter.

3663262-close-up-of-a-woman-cleaning-a-bathroom

Allt fler är villiga att anlita svart arbetskraft när det kommer till hemstädning, skriver Göteborgs-Posten. Detta är en ändring i attityden bland konsumenter eftersom trenden länge har varit att den svarta arbetskraften minskar i städbranschen. Anledningen till att fler är villiga att anlita svart arbetskraft nu är de sänkta rutavdragen från och med i år. 2013 var andelen personer som kunde tänka sig att anlita svart arbetskraft nere på en rekordlåg nivå på 35 procent men i år har siffran ökat till 40 procent. Man tror att en annan anledning till att fler kan tänka sig detta är att fler erbjuder svart städhjälp i och med att Sverige haft stridare flyktingströmmar än tidigare.

Förlorade skatteintäkter

Att anlita svartarbete är inte bara olagligt men det gör även att Skatteverket förlorar en massa intäkter, vilket leder till mindre pengar för staten och samhället. Exakt hur mycket skatteintäkter som Sverige går minste om på grund av svartarbetet i städbranschen är svårt att säga. Men man är säker på att det handlar om miljardbelopp och senast man gjorde en uppskattning, år 2009, landade siffran på otroliga 66 miljarder kronor. Dessutom är det så att den arbetare som jobbar svart får mycket sämre villkor, samtidigt som köparen förlorar en stor del utav konsumentskyddet, skriver Skatteverket.

Anlita vitt

Om man vill anlita ett företag som arbetar vitt och lagligt kan det vara smart att vända sig till ett lite mer etablerat företag. Ett annat tips kan också vara att googla recensioner eller fråga folk man känner om tips. Googlar man exempelvis på en bra städfirma i Stockholm kanske hemkart.se eller liknande företag kommer upp och dessa är det helt fritt fram att anlita. Är man lite osäker kan man alltid kontakta Skatteverket och be dem kontrollera företaget.

”Att du är godkänd för F-skatt innebär att du som företagare själv sköter inbetalningen av dina skatter och avgifter.” Läs mer.