Det vill svenskar ha nära bostaden

När vi svenskar ska välja en bostad är det viktigt för oss att den ligger i en cykelvänlig miljö, att det finns närliggande naturområden och att det finns bra kommunikationer. Vi bryr oss mindre om ett aktivt folkliv, närhet till sportaktiviteter och badstränder.

1818154-orebro-villaomrade-pa-norr-2

Vi har tidigare skrivit om att de bostäder som ligger ute till försäljning försvinner snabbt från marknaden.

”Numera kan man se hur annonser om bostäder försvinner bort redan innan visningen har gjorts.” Läs mer.

Detta är bland annat ett resultat av att utbudet av bostäder till salu är väldigt litet och efterfrågan på bostäder är hög. Numera nöjer sig folk med det som bjuds, eftersom att det är en så stor konkurrens, och detta gäller speciellt för Stockholmsområdet. Men om svenskarna får välja exakt vad de vill att deras bostäder ska ha så står närhet till naturområden, goda kommunikationer och cykelvänlig omgivning högst upp på listan. Detta rapporterar Dagens Nyheter efter att de tagit del av en rapport från SBAB. Andra saker som är eftersträvansvärda när man väljer en ny bostad är närhet till restauranger, affärer, service och en attraktiv naturmiljö. I botten på listan över vad folk vill ha hamnar närhet till badstrand, aktivt folkliv och tillgängliga sportaktiviteter.

Närhet till jobbet inte lika viktig

Inte så förvånande värderar de boende i storstadsregionerna närheten till kommunikationer mycket högre än boende i mellanstora städer och på landsorten. Detta tros bero på att man i små och mellanstora städer tar cykeln eller bilen till jobbet. I storstäderna är man däremot beroende av de kollektiva transportmedlen. Att man har nära till jobbet upplevs som något som är måttligt viktigt. Antalet kilometer verkar vara mindre viktigt en själva tiden som det tar till jobbet.