Dagsljus viktigt hemma

 

Ljus är viktigt, både i belysning och naturligt. Hur får du in mer dagsljus hemma och vad för krav har Boverket på naturligt ljusinsläpp i våra hem?

 

I ett tidigare inlägg skriver vi om hur du kan använda ljuskällor för att verkligen göra skillnad hemma. Att du ska utgå från aktivitet i rummet för att kunna bestämma belysning. Ett vardagsrum kanske ska ha mysig, avslappnande belysning medan ett kök behöver arbetsbelysning vid diskbänken och matbelysning över köksbordet. Vad som du inte får glömma bort är att också använda det naturliga ljuset så mycket som möjligt.

 

Dagsljus är essentiellt i vårt dagliga liv

 

På Boverkets egna hemsida går det att läsa om hur tillgång till dagsljus är väldigt viktigt i våra hus men att det endast finns krav på dagsljus i särskilda rum:

 

Kravet på dagsljus gäller rum eller avskiljbara delar av rum där människor vistas mer än tillfälligt. I bostäder innebär det att exempelvis utrymmen för daglig samvaro, matlagning, sömn och vila omfattas. Hygienutrymmen, garage och förrådsutrymmen är exempel på utrymmen där man inte vistas mer än tillfälligt, och dagsljuskraven gäller alltså inte för sådana utrymmen – Boverket

 

För att få mer dagsljus hemma gäller det att inte ha stora, täta gardiner för fönster som gör att ljuset inte hittar in. Det kan även vara smart att installera takfönster om möjlighet finns, till exempel om du bor i en fristående villa. Annars är ett annat knep att använda speglar, dessa gör att rummen känns större samtidigt som ljus reflekteras och på så sätt ljusar upp rum. Smart va? Ett enkelt tips kan även vara att tvätta och putsa fönstren – tråkigt kanske men ett ganska självklart sätt att få in ljus hemma på.