Bostadsmarknaden svänger

Under de senaste tre åren har det varit väldigt lönsamt för bostadsägare att lägga ut sina hem till försäljning och gå med bra vinst, men detta är nu på väg att vända – så om du går i säljtankar är det hög tid att lägga ut bostaden illa kvickt innan säljet blir en förlustaffär.

18602506-housing-bubble-symbolAtt sälja sin bostad har länge varit något som säljaren tjänat på då bostadsmarknaden de senaste tre åren varit glödhet med stor efterfrågan och få bostäder till försäljning. Det är något som gjort att priserna för framförallt lägenheter skjutit i höjden och säljare har kunnat bli av med sina bostäder till rejäla vinster. Men nu svänger det och marknaden är snarare ställd inför en riktig kallskur, om man ska tro experterna.

”Den glödheta bostadsmarknaden står inför en kalldusch; det svämmar över av nybyggen – samtidigt som priserna planar ut och antalet osålda bostäder ökar. Detta är särskilt tydligt i områden där har byggts mycket, som Stockholm och Örebro, skriver TT. Och det kan förvandla allt till en mardröm, menar Tor Borg, chefsekonom på det statliga bolåneinstitutet SBAB.” läs hela artikeln hos Veckans Affärer här.

Det är nu när marknaden vänder som det avgörs. Och allt avgörs av räntorna, som om de sjunker kommer ge en kraftig korrigering av bostadspriserna. Det betyder kort och gått att det snart kan komma att bli köparens marknad, inte säljarens. Så om du är sugen på att sälja din bostad är det nu dags att göra det, innan marknaden vänder alltså. Är du däremot intresserad av att köpa en bostad bör du ha is i magen – snart kan priserna på bostadsmarknaden sjunka rejält vilket är till din fördel.