Bli en miljö-hjälte hemma

Oavsett om du väljer miljösmarta alternativ från husgrund till taknock eller att duscha istället för att fylla upp badkaret, är varje insats ett steg mot en bättre miljö. Idag finns det flera alternativ till hur du, genom mindre förändringar, kan göra hemmet mer miljövänligt. I denna artikel kommer några handfasta tips om hur du kan bli en miljö-hjälte i hemmet.

En lägenhet i stan eller huset på landet är inte avgörande för hur miljövänligt hemmet är. Du kan skapa ett miljötänk både hemma och i sommarstugan med enkla förändringar. När du vill göra en miljöinsats är det helheten som är viktig. En kan inte göra allt, men alla kan göra någonting är ledorden när det handlar om miljön.

Förbrukningssmarta val

Ibland kanske det inte fungerar att lägga solpaneler på lägenheten inne i stan, men har du en sommarstuga eller en villa är det ett utmärkt sätt att göra en långsiktig investering för miljön. Andra sätt att minska sin energiförbrukning på är att välja lågenergilampor, slå av elektronik istället för att ha dem på ”stand-by” och släcka lampor när du går ut från rummet.

Har du en sommarstuga kanske du vill bygga en kompost för matavfall. Det är ett utmärkt sätt att kunna hushålla med resurser och matresterna blir till näringsrik kompostjord. Även i villan och lägenheten går det att skapa mindre komposter under diskhon. Genom att källsortera förpackningar, så kan de återvinnas och återanvändas.

Andra sätt att hushålla med resurser, är att se över vattenförbrukningen. Att korta ner duschtiderna, bada mindre, stänga av vattnet när du diskar eller helt enkelt installera snålspolande munstycken är några exempel på hur vattenförbrukningen i hemmet, och på landstället, kan minskas.

Miljövänliga material och produkter

Många material är miljövänliga. Trä, glas, metall och ull är några exempel på hållbara material som slits varsamt och går att använda om och om igen. Bambu, hampa och återvunnen plast är ytterligare några material som är skonsammare för miljön.

Både textiler och möbler är produkter som går att återanvända och återbruka. Bland annat går gardinerna att sy om till kuddfodral. Vill du köpa nytt, finns det miljömärkta textilier och återbrukade möbler att välja på. Det skapar en mer kemikaliefri hemmiljö eftersom det även minskar på kemikalieanvändningen vid tillverkningsprocessen.