Att bo i ett energieffektivt hus

hus-fasadParet Jonas och Patricia har flyttat in i ett hus som klassats som energisnålt. De bor i ett så kallat passivhus och har lägre energikostnader än de flesta. Hur kan det komma sig?

Vi har tidigare skrivit om hur du kan få din drömträdgård, men nu ska det dock handla om något annat. Det ska handla om hur det kan vara att bo i ett energisnålt hus. Jonas, Patricia och deras dotter Isabella flyttade under 2015 in i ett energisnålt hus. Det valde att flytta till ett så kallat passivhus, läs mer, på grund av de låga driftkostnaderna, det är alltså en form av lågenergihus.

Vad är ett passivhus?

Ett passivhus är en typ av hus som i princip värmer upp sig själv. Pannor eller aggregat behövs inte. Ett passivhus ser ut som vilket hus som helst, men börjar man kolla in i plåtskåpen kan man börja misstänka att det är något annorlunda med huset. Där finns husets värmecentral, en FTX-pump. Frisk luft hämtas utifrån och leds in, där den värms upp och leds in i husets olika rum genom ventiler. Pumpen reglerar värmen jämt i huset via ventilation i väggarna. Allt som alstrar värme i ett hus tas alltså till vara på och används till uppvärmning.

Snålar inte

Familjen varken snålar eller slösar med vatten och värme, men har ändå väldigt låga kostnader, mycket lägre än de allra flesta. Och hela systemet i huset är enkelt att sköta, allt man behöver göra är att byta filter i pumpen ibland, vilket tar under en halv minut. Huset är stort och har en stor tomt, samt en uppvärmd pool. Vilken lyx, kan man tycka, och det tycker nog familjen också. Familjen trivs således väldigt bra i sitt energisnåla hem, och hoppas att fler kommer våga och vilja välja ett energisnålt och klimatsmart val av boende.